Google is al lang niet meer het enige platform waar mensen op zoeken. Naast zoekopdrachten in bijvoorbeeld TikTok, weten mensen ook steeds meer hun weg te vinden in AI-tools zoals ChatGPT en Perplexity.
Een aantal cijfers op een rij:
– ChatGPT heeft de 300 miljoen wekelijkse actieve gebruikers bereikt
– Perplexity verwerkt zo’n 100 miljoen zoekopdrachten per week
– Het wereldwijde marktaandeel van Google daalde onder de 90%, dat is voor het eerst sinds 2015
Zichtbaarheid in AI-tools is hierdoor belangrijker dan ooit. Maar het vraagt ook om een bepaalde aanpak.

Hoe komen AI-zoekbots eigenlijk aan hun informatie?
Om te weten hoe je je content moet optimaliseren, is het allereerst goed om na te gaan waar AI-zoekbots hun informatie vandaan halen. Hieronder lichten we drie zoekbots uit.
ChatGPT gebruikt Bing als primaire zoekmachine.
Aanrader is om je content te optimaliseren voor zowel Bing als Google, met de focus op relevantie en context.
Perplexity combineert verschillende zoekmachines met academische en commerciële databases.
Om hier goed te scoren, is het aan te raden om te werken met betrouwbare bronnen, gestructureerde data en duidelijke analyses.
Gemini (Google) werkt met Google’s Search Generative Experience (SGE).
Dit vraag om SEO-vriendelijke en betrouwbare content, gericht op beknopte en relevante antwoorden.

Hoe zorg je ervoor dat jouw content wordt getoond binnen deze AI-tools?
Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met het maken van content.
Dit zijn een aantal praktische tips waarmee je jouw content beter zichtbaar maakt in zoekmachines als Google en Bing.
1. Ken je doelgroep en de bijbehorende zoekvragen
Een belangrijk eerste punt. Wat willen jouw bezoekers/klanten weten? Waar zijn ze naar op zoek? Wat zijn hun behoeften en wensen? Waar lopen ze tegenaan? Maak content die daar antwoord op geeft.
Bedenk allereerst onderwerpen die hier op aansluiten en kijk daarna op welke zoekwoorden er wordt gezocht. Hiervoor kun je gebruik maken van tools zoals de Zoekwoordplanner van Google.
Tip: Microsoft Bing biedt een zoekwoordplanner binnen Microsoft Advertising, waarmee je zoekvolumes en trends specifiek voor Bing kunt analyseren.
2. Gebruik structured data
Structured data helpt AI-tools zoals ChatGPT en Perplexity, maar ook zoekmachines zoals Bing, om de inhoud en context van je pagina’s beter te begrijpen.
3. Optimaliseer voor featured snippets
Zowel Google als Bing tonen snippets bovenaan de zoekresultaten. AI-tools gebruiken deze snippets vaak als bron. Zorg voor korte, duidelijke antwoorden op veelgestelde vragen en structureer je content met duidelijke koppen.

4. Investeer in autoriteit
Autoritaire websites krijgen voorrang in AI-tools en zoekmachines. Kwalitatieve backlinks helpen hierbij. Een andere manier om in autoriteit te investeren is door bijvoorbeeld gastblogs te plaatsen of samen te werken met deskundigen die hoog scoren in Bing en Google.
5. Snelle, responsieve websites
Websites die snel laden en mobielvriendelijk zijn, worden beter gewaardeerd door zowel zoekmachines als AI-tools.
Je kunt de snelheid testen met tools zoals Google’s PageSpeed Insights.
6. Merkbekendheid en betrouwbaarheid
AI-tools gebruiken vaak merkbekendheid en betrouwbaarheid als graadmeter. Zorg voor een goede ‘Over ons’-pagina. Het is ook belangrijk dat jouw website en social media een consistent merkverhaal vertellen.
Hoe sterker je merkidentiteit, hoe groter de kans dat AI-tools jouw content als betrouwbaar beschouwen en tonen. Wat hierbij kan helpen is door gebruik te maken van externe bronnen, zoals nieuwsartikelen. Dit versterkt jouw positie als betrouwbare bron.
Conclusie
Er wordt weleens geroepen dat SEO ‘dood’ is. Zelf denk ik dat dat niet persé het geval is, maar het is zeker aan het veranderen en de komende tijd gaat dat het alleen nog maar meer doen.
Het aantal zoekopdrachten gaat niet afnemen, juist eerder toenemen. Maar bezoekers blijven binnen de AI-zoekmachine en hoeven minder vaak naar de websites van de makers te gaan.
Omdat AI-zoekbots hun informatie uit zoekmachines als Google en Bing halen, is een hoge ranking in deze zoekmachines nog steeds belangrijk. AI-tools selecteren content vooral op relevantie, betrouwbaarheid en context.
Dit betekent dat je verder moet kijken dan alleen traditionele SEO en dat je waardevolle, goed gestructureerde content moet bieden die aansluit bij de behoeften van je doelgroep.